JADŁOSPIS OD 25-03-2024 DO 27-03-2023
|
ŚNIADANIE |
alergen |
OBIAD |
alergen |
PODWIECZOREK |
alergen |
Poniedziałek 25-03-2024
|
Chleb z masłem |
1,7 |
Barszcz ukraiński |
1,7,9, |
Petitki |
1,7,11,8 |
Serek łaciaty |
7 |
Naleśniki z serem |
1,7,3, |
jabłko |
||
dżem |
pomarańcza |
|||||
Pomidor, herbata |
||||||
Wtorek 26-03-2024
|
Bułka z ziarnami ciemna, i pszenna z masłem |
1,7 |
Zupa z serka |
1,7,9, |
grześki |
1,7,3,11,8,5, |
Herbata |
1 |
Mielony |
1,3, |
Ogórek zielony |
||
Polędwica sopocka |
Ziemniaki |
7 |
||||
Jabłko, pomidor, mleko |
7 |
Marchewka gotowana |
7 |
|||
Środa 27-03-2024
|
Chleb z masłem |
1,7 |
Żurek z jajkiem i kiełbasą |
1,7,9,3 |
Ciastko |
1,,7 |
Ser, wędlina |
7 |
Gulasz z warzywami |
7,1 |
Marchewka |
||
pomidor |
Kasza |
1 |
||||
jogurt |
7 |
Stołówka zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie. Woda do obiadu w dystrybutorze na stołówce
WYKAZ ALERGENÓW W POSIŁKACH
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym na stronie SP Pępowo oraz na tablicy ogłoszeń w stołówce szkolnej wywieszona jest informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji poniższego rozporządzenia.
SUBSTANCJE LUB PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI
Numer alergenu |
Nazwa alergenu |
1 |
Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne |
2 |
Skorupiaki oraz produkty pochodne |
3 |
Jaja i produkty pochodne |
4 |
Ryby i produkty pochodne |
5 |
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne |
6 |
Soja i produkty pochodne |
7 |
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) |
8 |
Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.),orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans Regina), orzechy nerkowca (Anacardium occidental), orzeszki pekan ( Carya illinoinesisWangenh.K.Koch), orzeszki brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe(Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland ( Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne |
9 |
Seler i produkty pochodne |
10 |
Gorczyca i produkty pochodne |
11 |
Nasiona sezamu i produkty pochodne |
12 |
Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców |
13 |
Łubin i produkty pochodne |
14 |
Mięczaki i produkty pochodne |
Ceny posiłków od 1.09.2022r.
obiad dla uczniów kl. 1-3 /połówka/ 3,00 zł
obiad dla uczniów kl. 4-do 8 /cały/ 5,00 zł
obiad dla nauczyciela 10,00 zł /wsad 5,00 zł opłata 5,00 zł /
przedszkole:
śniadanie 2,00 zł
obiad 3,00 zł
podwieczorek 1,70 zł
Zgłoszenia przyjmuje intendentka od dnia 29-09-2022 r.
Wpłaty do dnia 10 każdego miesiąca u intendentki.