No module Published on Offcanvas position

Stołówka

Jadłospis
 

JADŁOSPIS OD 25-03-2024 DO 27-03-2023

 

ŚNIADANIE

alergen

OBIAD

alergen

PODWIECZOREK

alergen

Poniedziałek 

25-03-2024

 

Chleb z masłem 

1,7

Barszcz ukraiński

1,7,9,

Petitki

1,7,11,8

Serek łaciaty

7

Naleśniki z serem

1,7,3,

jabłko

 

dżem

 

pomarańcza

     

Pomidor, herbata

         

Wtorek

26-03-2024

 

Bułka z ziarnami ciemna, i pszenna z masłem   

1,7

Zupa z serka

1,7,9,

grześki

1,7,3,11,8,5,

Herbata

1

Mielony

1,3,

Ogórek zielony 

 

Polędwica sopocka 

 

Ziemniaki

7

   

Jabłko, pomidor, mleko

7

Marchewka gotowana

7

   

Środa

27-03-2024

 

Chleb z masłem

1,7

Żurek z jajkiem i kiełbasą

1,7,9,3

Ciastko

1,,7

 Ser, wędlina

7

Gulasz z warzywami

7,1

Marchewka 

 

pomidor

 

Kasza

1

   
   

jogurt

7

   

 Stołówka zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie. Woda do obiadu  w dystrybutorze na stołówce

 

Alergeny

WYKAZ  ALERGENÓW  W  POSIŁKACH

  Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr  1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat  żywności, które ze szczególnym  uwzględnieniem alergenów, muszą  być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że  w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

  W związku z powyższym na stronie SP Pępowo oraz na tablicy ogłoszeń w stołówce szkolnej wywieszona jest informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć  numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji  poniższego rozporządzenia.

SUBSTANCJE  LUB  PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Numer alergenu

Nazwa alergenu

1

Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne

2

Skorupiaki oraz produkty pochodne 

3

Jaja i produkty  pochodne

4

Ryby i produkty pochodne

5

Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6

Soja i produkty pochodne

7

Mleko i produkty  pochodne (łącznie z laktozą)

8

Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.),orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans Regina), orzechy nerkowca (Anacardium occidental), orzeszki pekan ( Carya illinoinesisWangenh.K.Koch), orzeszki brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe(Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland ( Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne

9

Seler i produkty pochodne

10

Gorczyca i produkty pochodne

11

Nasiona sezamu i produkty pochodne

12

Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

13

Łubin i produkty pochodne

14

Mięczaki i produkty pochodne

Stawki

Ceny posiłków od 1.09.2022r.  

obiad dla uczniów kl. 1-3 /połówka/  3,00 zł

obiad dla uczniów kl. 4-do 8 /cały/  5,00 zł

obiad dla nauczyciela  10,00 zł /wsad 5,00 zł opłata 5,00 zł /

przedszkole:

śniadanie  2,00 zł

obiad  3,00 zł

podwieczorek  1,70 zł 

Zgłoszenia przyjmuje intendentka od dnia 29-09-2022 r.

Wpłaty do dnia 10 każdego miesiąca u intendentki.