Wydarzenia 2018/2019
Mistrzynie ortografii
- Szczegóły
- Autor: Alicja Wojciechowska, Mirosława Bigaj, Joanna Góźdź
26 kwietnia 2019 roku odbył się Szkolny Konkurs Ortograficzny, w którym uczestniczyło 25. uczniów. W kategorii klas VII-VIII zwyciężyły: Monika Sędłak (VIII a), Natalia Dobrosz (VIII b), Nadia Sudolska (VIII b). W kategorii klas III gimnazjum: Zuzanna Wierzyk (III a), Karolina Siama (III a), Roksana Twardowska (III c).
22 maja zwyciężczynie szkolnych eliminacji reprezentowały naszą szkołę w Powiatowym Turnieju Ortograficznym pod hasłem „Bądź przyjacielem natury” zorganizowanym przez ZSO i Z w Pogorzeli i Lokalną Grupę Działania „Gościnna Wielkopolska” w Pępowie. Patronat nad konkursem objął Senator RP – pan Marian Poślednik. W konkursie uczestniczyli uczniowie z terenu powiatu gostyńskiego. Szkoły mogły zgłosić po trzech uczestników w kategorii gimnazjum i trzech w kategorii szkół podstawowych. Celem konkursu było kształtowanie u młodzieży dobrych nawyków w zakresie troski o środowisko, promowanie odnawialnych i bezpiecznych dla środowiska źródeł energii, doskonalenie umiejętności ortograficznych i pielęgnowanie języka ojczystego. Ułożony przez Szkolną Komisję Konkursową tekst dyktanda dotyczył ochrony środowiska i promocji odnawialnych źródeł energii.
Po sprawdzeniu prac komisja wyznaczyła laureatów (cztery pierwsze miejsca w obu kategoriach) spośród uczestników, którzy popełnili najmniej błędów. Nasze reprezentantki bardzo dobrze poradziły sobie z różnymi trudnościami ortograficznymi i pokonały pozostałych uczestników konkursu. Wszystkie znalazły się w gronie laureatów, zdobywając najlepsze miejsca.
W kategorii klas VII-VIII pierwsze miejsce zajęła Monika Sędłak, drugie Natalia Dobrosz, a trzecie Nadia Sudolska.
W kategorii gimnazjum pierwsze miejsce zajęła Zuzanna Wierzyk, drugie Karolina Siama, czwarte Roksana Twardowska.
Po ogłoszeniu wyników przedstawiciele organizatorów wręczyli nagrody, wyróżnienia i dyplomy ufundowane przez LGD „Gościnna Wielkopolska”.
Gratulujemy!
Kulinarny maraton
- Szczegóły
- Autor: Elżbieta Andrzejewska
Dnia 14 maja 2019 roku w naszej szkole odbył się po raz pierwszy „Maraton kulinarny”. Gościliśmy wykwalifikowane panie dietetyk: p. Aleksandrę Gonera-Tafelską i Dominikę Nitschke-Michalak, które przeprowadziły dla uczniów klas IV-VI warsztaty zdrowego odżywiana. W tym przedsięwzięciu pomagały też stypendystki Fundacji Rodziny Duda im. Maksymiliana Duda: panie – Aleksandra Ratajczak i Andżelika Gabiś. Nie byłoby warsztatów kulinarnych gdyby nie udział naszej szkoły w projekcie „Rośliny na widelcu” w ramach programu Akademia Zdrowia. Cel, który nam przyświecał był niezmiernie ważny – wyrobienie wśród uczniów świadomych i zdrowych nawyków żywieniowych. Przez 6 godzin lekcyjnych uczniowie wykonywali zdrowe posiłki, między innymi: kanapki z pastą słonecznikową „Superbohatera”, z pastą twarogową dla „Sprawnego mózgu”, „Pudding dla luzaka”, „Napój radości”, „Power pomidorówkę” itp. Wszystkie produkty niezbędne do wykonania potraw zostały zakupione przez organizatora warsztatów. Uczniowie z ogromnym zaangażowaniem przygotowywali kolejne dania. Panie prowadzące warsztaty uczyły, wspierały, podpowiadały i inspirowały. Nie da się opisać tego, co się naprawdę działo podczas kulinarnych zmagań. To była spora dawka energii i inspiracji. Panie dietetyk przekonywały uczniów, że zdrowe odżywianie jest niezwykle ważne w życiu i zachęcały, by zdrowe produkty wprowadzać do swoich jadłospisów - „Niech to będzie początek dobrej zmiany” - tak przekonywały. Uczniowie otrzymali też sporą dawkę wiedzy poprzez projekcję slajdów „Rośliny na widelcu”. Każdy uczestnik warsztatów otrzymał także książeczkę „Rośliny na widelcu”, która zarazem jest instrukcją, jak smacznie i pożywnie się odżywiać. Znajdują się w niej nie tylko przydatne informacje, ale i pomysły, które można wykorzystać przygotowując codzienny jadłospis. Panie dietetyk bardzo dużo opowiadały o korzyściach, jakie daje nam spożywanie zdrowych posiłków. Zachęcały do wykorzystywania w życiu codziennym ekologicznych produktów prozdrowotnych i naturalnych typu: olej kokosowy czy olej ryżowy. Degustując własnoręcznie przygotowane potrawy uczniowie z ogromnym zaciekawieniem słuchali porad i cennych wskazówek. Była to wspaniała lekcja kulinarna, która na długo pozostanie w ich pamięci. Mam nadzieję, że maraton kulinarny pozwoli nam odmienić sposób odżywiania i choć trochę zmienić nasze przyzwyczajenia. Niech w codziennej diecie królują warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty, kasze i produkty strączkowe oraz przyprawy i zioła.