No module Published on Offcanvas position

Stołówka

Jadłospis
 

JADŁOSPIS OD 15-04-2024 DO 19-04-2024

 

ŚNIADANIE

alergen

OBIAD

alergen

PODWIECZOREK

alergen

Poniedziałek 

15-04-2024

 

Chleb z masłem 

1,7

Zupa grochowa

1,7,9,

Ciastka zbożowe

7,3,11,8,5,

Szynka wędzona

 

Kluski kładzione z boczkiem

1,7,3,

banan

 

Ser żółty

7

Kapusta kwaszona gotowana

7

maślanka

7

pomidor

         

Wtorek

16-04-2024

 

Bułka z ziarnami ciemna, i pszenna z masłem   

1,7

Zupa jarzynowa

1,7,9,

Jogurt owocowy

7

Herbata

1

Filet z kurczaka z brokułem

1,3,7

   

kiełbasa kanapkowa, 

1,7

Ryż, sos serowy 

1,7

   

Mandarynka

Marchewka w słupki

 

Sałatka z kapusty pekińskiej z ogórkiem zielonym, rzodkiewką ,porą

7

   

Środa

17-04-2024

 

Chleb z masłem

1,7

Zupa kalafiorowa

1,7,9

Kaszka z sokiem

1,,7

 Ser, dżem, szynka z drobiu

7

Fasolka po bretońsku/ z boczkiem i kiełbasą/

7,1

marchewka w słupki

 

pomidor

 

 banan

     

jabłko

 

bułka

1,3

   

Czwartek

18-04-2024

Bułka ciemna i pszenna z masłem , krakowska parzona,

1,7

Rosół z makaronem

1,7,9,3

Lubiś 

1,7,3,11,8,5

sałata

 

Kotlet mielony

1,3

jabłko

 

rzodkiewka

 

Brukselka z masłem klarowanym

7

mleko

7

Herbata, kakao 

1,7

Ziemniaki piure

7

   

Piątek

19-04-2024

 

 

 

 

Chleb z masłem

1,7

Zupa pomidorowa z makaronem

1,7,9

Wafle tortowe z powidłami

7,1,3,

Pasta z ryby

7,4

Twaróg ze śmietaną, szczypiorkiem i rzodkiewką

7

kiwi

 

Pomidor

Mleko

Banan

Pestki z dyni

7,8,11,5

       

Stołówka zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie. Woda do obiadu  w dystrybutorze na stołówce

JADŁOSPIS OD 22-04-2024 DO 26-04-2024

 

ŚNIADANIE

alergen

OBIAD

alergen

PODWIECZOREK

alergen

Poniedziałek

22-04-2024

Chleb z masłem

1,7

Zupa węgierska z mięsem

1,7,9

kisiel

gruszka

1

Serek łaciaty śmietankowy, dżem

7

Racuchy z jabłkami

1,3,7

Biszkopty wrocławskie

1,2,7,11,8

herbata

1

kefir

7

   

Pomidor, pomarańcza

         

Wtorek

23-04-2024

Bułka z masłem i polędwicą sopocką

1,7

Zupa owocowa z makaronem

1,3

petitki

1,8,11,3,7,5

Papryka ,jabłko

 

Pieczeń z szynki z pieca 

 

mleko

 

Herbata

1

Sos

7,1

Ogórek zielony

 

mleko

7

Ziemniaki, kapusta czerwona  gotowana

7

   

Środa

24-04-2024

Chleb z masłem szynka drobiowa,

1,7

Zupa fasolowa

1,7,9

Chrupki

1,3,7,11,8,5

Serek

smażony

3,7

Gołąbki z ryżu i mięsa

1,3,7

mandarynka

 

Rzodkiewka ,sałata

 

Sos pomidorowy

1,7

mleko

7

Kawa z mlekiem

7,1

Ziemniaki,

jabłko

     

Czwartek

25-04-2024

Buła z masłem , szynką wiejska parzona

1,7

Krem z kukurydzy

z grzankami

1,7,9

Ryż na mleku z jabłkami

1,7

Herbata ,mleko

1,7

Kotlet z pieczarkami

7

   

Ogórek zielony

 

Ziemniaki piure

7

   

banan

 

Surówka z kapusty białej z ogórkiem i marchewką  

7

   

Słonecznik łuskany

11,8

       

Piątek

26-04-2024

Chleb z masłem

1,7

Zupa buraczkowa z makaronem

1,7,9,3

Wafle ryżowe z powidłami

1,3,8

Pasta z jaj ze szczypiorkiem

3,7

Ryba w cieście

4,1,3

żurawina

 

dżem

 

Ziemniaki piure

7

kefir

7

Pomidor

 

Marchewka gotowana

7

   

kakao

         

Stołówka zastrzega sobie możliwość zmian w jadłospisie. Woda do obiadu  w dystrybutorze na stołówce

Alergeny

WYKAZ  ALERGENÓW  W  POSIŁKACH

  Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr  1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat  żywności, które ze szczególnym  uwzględnieniem alergenów, muszą  być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że  w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.

  W związku z powyższym na stronie SP Pępowo oraz na tablicy ogłoszeń w stołówce szkolnej wywieszona jest informacja o alergenach występujących w produktach spożywczych, a przy każdym jadłospisie będzie można znaleźć  numery alergenów występujących w posiłkach. Są to alergeny, które występują danego dnia w posiłkach. Odpowiadają one numeracji  poniższego rozporządzenia.

SUBSTANCJE  LUB  PRODUKTY POWODUJĄCE ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

Numer alergenu

Nazwa alergenu

1

Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz) oraz produkty pochodne

2

Skorupiaki oraz produkty pochodne 

3

Jaja i produkty  pochodne

4

Ryby i produkty pochodne

5

Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

6

Soja i produkty pochodne

7

Mleko i produkty  pochodne (łącznie z laktozą)

8

Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communisL.),orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans Regina), orzechy nerkowca (Anacardium occidental), orzeszki pekan ( Carya illinoinesisWangenh.K.Koch), orzeszki brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe(Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland ( Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne

9

Seler i produkty pochodne

10

Gorczyca i produkty pochodne

11

Nasiona sezamu i produkty pochodne

12

Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniu powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców

13

Łubin i produkty pochodne

14

Mięczaki i produkty pochodne

Stawki

Ceny posiłków od 1.09.2022r.  

obiad dla uczniów kl. 1-3 /połówka/  3,00 zł

obiad dla uczniów kl. 4-do 8 /cały/  5,00 zł

obiad dla nauczyciela  10,00 zł /wsad 5,00 zł opłata 5,00 zł /

przedszkole:

śniadanie  2,00 zł

obiad  3,00 zł

podwieczorek  1,70 zł 

Zgłoszenia przyjmuje intendentka od dnia 29-09-2022 r.

Wpłaty do dnia 10 każdego miesiąca u intendentki.