W dniu 13 czerwca uczniowie klas pierwszych, grupa Zajączki, Jeżyki, Misie oraz Motylki mieli przyjemność uczestniczych w warsztatach kulinarno-chemicznych pt. KUCHNIA MOLEKULARNA.
Warsztaty te pokazały nam jak można przygotować potrawy odbiegając od tradycyjnych metod.
Dzieci bawiły się „dymem” który powstał z suchego lodu, jadły smocze chrupki - podczas ich jedzenia wydobywał się dym z nosa i ust, mroziły kwiaty, same robiły lody azotowe (bardzo smaczne) i eksperymentowały z balonami – zupa balonowa.
Dużą radość sprawiło dzieciom picie dymiących soczków. Świetnie bawili się podająć sobie butelkę, na szyjce której założony był balon, sam napełniający się dwutlenkiem węgla. Każdy uczestnik bał się, czy balon nie pęknie, kiedy będzie miał go w rękach.
Zajęcia z kuchni molekularnej prowadzone były w bardzo ciekawy sposób. Dzieciom bardzo się podobały eksperymenty oraz połączenie zajęć kulinarnych z nauką. Wywołały one na twarzy dzieci ekscytację, radość i czasami zdziwienie.