Pięknie i smacznie
Dzień 24 listopada 2015 r. na długo pozostanie w pamięci podopiecznych Koła Zainteresowań „To i owo”, którzy to wtorkowe popołudnie spędzili niezwykle ciekawie, atrakcyjnie, twórczo i zarazem „smakowicie”.
O godzinie 15.00 w Sali wiejskiej w Skoraszewicach rozpoczęły się zajęcia rękodzielniczo – kulinarne. Warsztaty rękodzielnicze poprowadziła dla nas pani Aleksandra Przybył – rękodzielnik i pasjonatka, specjalizująca się w malowaniu bombek bożonarodzeniowych. Kiedy w okresie przedświątecznym oglądamy witryny sklepowe, zauważamy sztuczne choinki i plastikowe ozdoby, które potem najczęściej zdobią wnętrza naszych domów. Coraz mniej osób zdobi choinki prawdziwymi, szklanymi bombkami, ozdobionymi ręcznie za pomocą farb. W związku z tym, postanowiliśmy zachęcić uczniów do samodzielnego wykonania pięknej ozdoby choinkowej. Zaprosiliśmy panią Aleksandrę Przybył, która od wielu lat zajmuje się profesjonalnym malowaniem bombek, aby opowiedziała nam o swojej pasji, zademonstrowała kilka ciekawych prac swojego autorstwa oraz podzieliła się z nami swoją wiedzą i doświadczeniem, udzielając rad i wskazówek, jak prawidłowo i ładnie ozdobić swoją bombkę. Każdy uczestnik warsztatów otrzymał dużą, gładką bombkę, którą mógł pomalować według własnego pomysłu, wykorzystując do tego farby, lakiery i brokat. Motywy, które najczęściej pojawiały się na bombkach naszych uczniów to zimowe chatki, bałwanki, choinki i gwiazdki. Każda praca była niepowtarzalna i wyjątkowa.
Po dwugodzinnej, niezwykle twórczej pracy, dołączyliśmy do pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Skoraszewicach, by rozpocząć kolejne zajęcia, tym razem kulinarne, pod hasłem „Zdrowo się odżywiam”. Ich celem było zachęcenie uczniów, a poprzez nich również ich rodzin, do zdrowego odżywiania się i rozwijania wśród młodych ludzi zainteresowania sztuką kulinarną. Prowadzącą warsztaty była pani Grażyna Kmiecik, która podzieliła uczestników na 5 zespołów. Każdy z nich otrzymał przepis na wykonanie konkretnej potrawy, a były to: sałatka owocowa, surówka z kapusty pekińskiej, sałatka wiosenna z różnego rodzaju sałat, kanapki z chleba razowego i smaczne naleśniki. Wszystkie zespoły zabrały się ochoczo do pracy i pod okiem pań z KGW z zapałem przygotowywały smakołyki. Podczas pracy uczniowie świetnie się bawili i jednocześnie sprawdzali swoje zdolności i preferencje kulinarne. Kiedy już wszystkie potrawy były gotowe, ułożona je na „szwedzkim stole” i zaczęła się prawdziwa uczta, która trwała do późnych godzin popołudniowych, niemal wieczornych. Każda potrawa zachęcała do konsumpcji swoim zapachem i wspaniałym wyglądem. Takie potrawy powinny gościć na naszych stołach dużo częściej i wypierać z naszego menu „jedzenie śmieciowe” i fastfoody.
Serdecznie dziękujemy pani Ewie Żeglarskiej – koordynatorce naszego „maratonu warsztatowego”, za szczególne zaangażowanie w życie szkoły i bezinteresowną pomoc w realizacji wielu przedsięwzięć organizowanych przez Zespół Szkół w Pępowie.
Równie pięknie dziękujemy paniom z KGW w Skoraszewicach – Grażynie Kmiecik, Monice Przybył i Marcie Stanisławskiej, za serdeczne przyjęcie, wspaniałą atmosferę, cenne rady i wskazówki podczas zajęć kulinarnych „Zdrowo się odżywiam” oraz pani Aleksandrze Przybył, za przeprowadzenie warsztatów rękodzielniczych, podzielenie się z nami swoją pasją i przekonanie nas, jak piękne i ciekawe może być twórcze spędzanie wolnego czasu.
24 listopada grupa gimnazjalistów wzięła udział w warsztatach artystyczno - kulinarnych zorganizowanych przez państwa Elżbietę i Pawła Andrzejewskich. Zajęcia odbyły się na sali wiejskiej w Skoraszewicach.
Spotkaliśmy się z dekoratorką bombek, która zaprezentowała nam swoje przepiękne prace. Następnie każdy z nas otrzymał bombkę i mógł udekorować ją według własnego pomysłu. Wszyscy przystąpili do malowania. Przy świetnej zabawie, każdy wykazał się dużą kreatywnością. Po około 1,5 godzinie nasze prace były gotowe. Wprawdzie nie dorównywały bombkom naszej artystki, ale na swój sposób były wyjątkowe. Po wykonaniu pamiątkowego zdjęcia, udaliśmy się do kuchni, gdzie z pomocą pań z KGW w Skoraszewicach przystąpiliśmy do przygotowywania sałatek, kanapek i naleśników. Zostaliśmy podzieleni na 5 zespołów i każdy z nas z zaangażowaniem wykonywał powierzoną mu pracę. Czynności kulinarne nie sprawiały nam żadnych problemów, więc bardzo szybko potrawy były gotowe. Z ciekawością i przyjemnością przystąpiliśmy do degustacji, i wszyscy byliśmy zgodni, że były bardzo smaczne. Podczas zajęć panowała miła i przyjazna atmosfera. Nawet nie zauważyliśmy, kiedy minęły ponad trzy godziny. Zadowoleni, bogatsi o nowe umiejętności udaliśmy się do domów.
Zajęcia bardzo nam się podobały. Było to ciekawe doświadczenie. Przyjemnie spędziliśmy wolny czas. Warsztaty były miłą odskocznią od codzienności. Mamy nadzieję, że takie zajęcia będą organizowane częściej.
Martyna Sarbinowska i Martyna Cieplik z klasy III b.
Dnia 24 listopada br w Skoraszewicach odbyły się warsztaty rękodzielnicze dla uczniów koła „To i owo”. Mieliśmy okazję pomalować swoją własną bombkę oraz pobawić się w kucharzy robiąc sałatki i naleśniki.
Na początku jedna a pań pokazała nam w jaki sposób możemy udekorować swoją bombkę. Podziwialiśmy dokładność i precyzję jaką trzeba się wykazać malując ją. Każdy z nas starał się by jego arcydzieło wyszło jak najlepiej. Śmiechu było przy tym co nie miara. Po zakończeniu pracy nad świątecznymi bombkami przeszliśmy do kuchni, gdzie miała odbyć się druga część naszych warsztatów. Grupa podzieliła się na 5 mniejszych ekip i każda przygotowywała inne danie Po zakończeniu prac na stołach znalazły się 3 rodzaje sałatek warzywnych, sałatka owocowa, kanapki oraz naleśniki. Na zakończenie spotkania odbyła się wspólna uczta, na której kosztowaliśmy potrawy przez nas przyrządzone.
Warsztaty były naprawdę ciekawe i interesujące. Bardzo mi się podobały.
Julia Fabisiak kl. II b